Riječ stručnjaka! Mineralna ulja u kozmetici

Od kad sam se u svom postu o vulkanskom balzamu protiv mitestera koji se osim od vulkanskih čestica većinom sastoji upravo od parafina “okomila” na mineralna ulja nije tajna da sam velika protivnica naftnih derivata u kozmetici.

U odnosu na prirodna ulja i prirodne sastojke mineralna ulja su vrlo jeftina te stoga i omiljena među proizvođačima kozmetike.

U kozmetičkoj industriji očigledno nema pravila kad su mineralna ulja u pitanju, tako ih se može pronaći i u vrlo povoljnim ali i u vrlo skupim, luksuznim proizvodima kao npr. u kremama za lice ili tijelo koje koštaju od 30ak pa sve do nekoliko stotina ili čak tisuća kuna. Bilo da je riječ o Nivei, Doveu, Bourjoiseu, Lancomeu ili Dioru, mineralna su ulja najčešće glavni sastojak preparativne i dekorativne kozmetike.

Međutim, što kaže naš farmaceut Mirza na mineralna ulja? Jesu li dobra za našu kožu jednako koliko i za motore naših limenih ljubimaca? 🙂 Na ovo nam pitanje neće dati odgovor, međutim otkrit će nam neke pojedinosti koje vjerojatno većina nas nije znala.

Mineralna ulja u kozmetici petrolej parafin vazelin kozmetika mineralno ulje

Mineralna ulja u kozmetici

Posvetit ću se još jednom sastojku koji susrećemo svakodnevno u našoj kozmetici, a to su mineralna ulja. Mineralna ulja su ekstrakt dobiven industrijskom preradom iz nafte, a najčešći su petrolej, parafin i vazelin. Nalaze se u 95% kozmetike koju koristimo gotovo svaki dan. Vrlo su čest sastojak i u skupocjenim dizajnerskim parfemima.

Osnovna im je zadaća da omekšaju kožu, čine kreme mazivima i stvaraju glatki film na koži koji daje ugodan osjećaj mekoće i nježnosti.

Kao i parabeni i ove su se kemikalije našle na udaru brojnih kritika u pogledu štetnosti kako za kožu tako i za cijeli organizam. Međutim, postoji i ona grupa kozmetologa koja tvrdi da mineralna ulja uopće nisu štetna. Tako da su mišljenja i u ovom slučaju vrlo podijeljena.

Grupa znanstvenika koja ne odobrava mineralna ulja reći će da ih koža uopće ne upija te da ostaju na površini kože i tako sprečavaju normalno disanje kože. Dovode i do zatvaranja pora i do otežanog lučenja znoja, pa se na taj način prljavštine i štetne tvari teže izbacuju iz organizma. Teško se ispiru običnom vodom jer su masna. Osim toga sprječavaju apsorpciju hranjivih tvari i vitamina koji su koži prijeko potrebni. Također, mogu uzrokovati i blage alergijske reakcije na osjetljivim tipovima kože.

Na svu sreću uvijek postoji alternativa, a najbolja je ona koju možemo crpiti iz prirode: to su biljna bazna ulja i biljni voskovi. Iz organskog su uzgoja i imaju pregršt hranjivih nutrijenata i sačuvanih vitamina i minerala. Po svojoj strukturi nalikuju sebumu kože pa ih koža jako dobro prihvaća i iskorištava.

Mirza Beširović, mr.ph.


Što vi mislite o mineralnim uljima? Izbjegavate li ih ili ipak ne?

Negdje sam pročitala da jednostavnim testom možemo vidjeti razliku između mineralnih i prirodnih ulja: preko noći ostaviti po jednu suhu marelicu u mineralnom ulju i jednu u prirodom. Navodno će suha marelica upiti prirodno ulje i povećati volumen, dok će ona u mineralnom ostati nepromijenjena. Nisam još radila taj test, no pretpostavljam da su slike suhe marelice prije i poslije koje kruže internetom istinite. Vjerojatno na sličan način funkcionira i naša koža.

Kad napravite ovaj test javite mi rezultate! 🙂

xoxo, voli vas

Magdalena Belle and the Makeup

4 thoughts on “Riječ stručnjaka! Mineralna ulja u kozmetici

  1. Pingback: Recenzija: “Vulkanski balzam” protiv mitesera Innisfree Jeju Volcanic Black Head Out Balm | Belle & the Makeup

  2. Pingback: Recenzija: Avon Glow Multi Stylo bronzer u sticku | Belle & the Makeup

  3. Pingback: Recenzija itStyle Make Up kompaktno rumenilo | Belle & the Makeup

  4. Pingback: Riječ stručnjaka! Učinkovite metode pomlađivanja kože i hijaluronska kiselina | Belle & the Makeup

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s